Slovensko rôzne recenzie Biofarma Stupava - trafte kuchárov deň
Biofarma Stupava - trafte kuchárov deň PDF Tlačiť E-mail
Farma vzdialená pol hodinky autom od Bratislavy? Čerstvé bio výrobky z mlieka a k tomu pobyt v prírode? Neodolali sme a navštívili Biofarmu pri Stupave.

Poloha

Farma patriaca majiteľovi bratislavských reštaurácií Slovak Pub a Bratislava flagship Restaurant leží približne 2,5 km za Stupavou smerom na Lozorno. Najskôr uvidíte v pravo niečo ako elektrickú rozvodňu, v tých miestach treba odbočiť doprava, odbočenie je od cesty značené. Úzka cesta vás už nepustí, asi po kilometri nájdete malé parkovisko a vstupnú bránu do areálu.

Čo tam?

Celý areál je poňatý ako život v úzkom spojení s prírodou. Tvorí ho niekoľko hospodárskych budov, pasienky, výbehy pre domáce zvieratá, reštaurácia, ihrisko, predajňa bio výrobkov. Tu všade sa návštevník môže voľne pohybovať a pocítiť tak na chvíľu pocit ozajstnej prírody. Domáce zvieratá sú buď zavreté v drevených ohradách (kôň, prasa) alebo voľne pobehuje po okolí (kozy, ovce). Vaša ratolesť tak má jedinečnú príležitosť zviera pohladiť, strčiť mu nejaký ten trs trávy, príp. šliapnuť do nejakého výkalu.
Pri prechádzke vás sprevádzajú niekedy až emotívne ladené tabule s informáciami o osudoch miestnych zvierat (ťažný kôň bez oka dožívajúci svoj dôchodok v pokoji na biofarme) alebo skoro vtipné o omyloch mestskej paničky počas návštevy farmy. Keby vaše dieťa predsa len život hospodárskych zvierat nenadchol, alebo ste tu na návšteve viac ako hodinku, majú k dispozícii aj klasické väčšie a menšie ihrisko.

Najesť sa?

Áno, ale trafiť kuchárov deň. Reštauráciu sme si nechali ako vyvrcholenie našej návštevy. Predsa len, pohyb po čerstvom vzduchu vytrávi, tak prečo neskúsiť nejakú slovenskú klasiku. Reštauráciu nájdete hneď, je to prvá budova pri vstupe do areálu. Má aj slušnú terasu v tieni stromov, takže nebol dôvod sedieť vnútri. Aj keď okrem nás bol na terase obsadený len jeden stôl, čašníčka nás zbadala až po zamávaní a asi po 15 minutách. To bolo však jej jediné zdržanie, inak bola perfektná.

Polievky kapustnicová a cesnaková boli vynikajúce. Druhý chod boli orechové šúľance a bryndzové halušky. Tu však nastalo naše sklamanie. Šúľance boli príliš rovnaké a dokonalé na to, aby boli domáce, boli rozvarené a niekoľko krát sa nám podarilo kusnúť do orechovej škrupiny. Cesto na halušky bolo dobré, zemiakové, ale bryndza sklamaním. Na oficiálnej stránke farmy sa bryndza prezentuje ako "silná bryndza", táto však tak išla maximálne okolo ovečiek. Bola riedka a dorábaná mliekom alebo smotanou.

Situáciu zachraňuje personál, konkrétne milá ryšavá slečna, ktorá sa ospravedlnila za kuchára a uistila nás, že to asi kuchár nemá svoj deň. A pridala kávu na svoj účet. Pán majiteľ, udržte si tú slečnu.

V kocke

Ak chcete svoje mestské deti nechať pričuchnúť k prírode a máte pol dňa voľno, treba farmu navštíviť. Budú očarené a štastné. Ak k tomu trafíte kuchárov deň, výlet bude dokonalý.
Fotky

© pre tojeslovensko.sk napísal juraj - všakovaké práva vyhradené!

Podpor túto recenziu na: pošli na vybrali.sme.sk

Vaše hodnotenia

avatar pepo
-1
 
 
ha, sa mi páčil ten preklep na reklame na špeciálnu ponuku "zlatá medailu za dobrý skutok" :)
avatar mama Maja
+2
 
 
zabudli ste, že návštevníci si majú možnosť zorganizovať na biofarme opekačku. za poplatok, samozrejme. areál má niekoľko ohnísk.
ale niečo dôležitejšie: chýba vám informácia o náučnom chodníku. možno ste tak ďaleko nezašli, ak vás zastavilo ihrisko a reštaurácia. a práve na náučný chodník a putovanie ním máme s deťmi najkrajšie spomienky. nedá sa síce porovnať s tým v mlyňanoch, ale potešil...
avatar Beky
+1
 
 
S tymi sulancami a bryndzou bohuzial rovnake sklamanie. Kedze pochadzam z dediny a uz ako dieta som sa podielala na vyrobe domaceho masla ci brindze - ta co sme tu jedli z tejto biofarmy naozaj podla chuti a vyzoru nepochadza. Navstevu sme si tam zopakovali patkrat (z jednej skusenosti clovek nemoze hodnotit), bohuzial - bolo to vzdy rovnake :(. Skoda, inak je to tam pekne... ale take skor pre Bratislavcanov, klasickeho dedincana to neuchvati. Kladne hodnotim napad.
avatar Ľudo Štúr
+1
 
 
ach ty "brindza" . . .
avatar Tomáš
0
 
 
Na túto "biofarmu" som sa zatúlal vlani. Asi nemala svoj deň či rok, a to ako celok:
biopredajňa zatvorená, hoci bolo uprostred letnej sezóny, v ponuke reštiky nič zo salašníckych výrobkov, rozpadnutá drevená terasa, akoby na ňu dopadol megalit, žiadne miesto na sedenie v chládku, plno hlučných rozmaznaných mestských detí, ktorých nezaujímali žiadne prírodné atrakcie, obsluha, ktorá nestíha...
Čerešničkou sú akože vtipné tabule s odkazmi v štýle, že ak sa návštevníkom niečo nepáči, je to ich problém... Asi to bol pokus o vtip, ale vzhľadom na "skutkový stav" zariadenia to vyznieva dosť cynicky
Skrátka: také slovenské. Stačí zažiť raz.
avatar Oliver
0
 
 
Ja som tam bol tiež párkrát, najprv sa nám páčilo a potom neviem prečo to išlo s kvalitou bryndze velmi dole, tiež sme si mysleli, že tam mali asi zlý den, ale stalo sa tak 2-3krát posebe, takže už nikdy viac...maximálne sa tam v lete prejsť
avatar Katarína
-1
 
 
My sme na Biofarme boli veľakrát. Bryndza je zarábaná kyslou smotanou. Tak robila bryndzové halušky aj moja mama, na také som zvyknutá, čiže mne veľmi chutia(samotné len s bryndzou sú podľa mňa suché). Určite sú lepšie ako na bájnej Zochovej chate, kde ich vraj robia praví Liptovčania... Obehali sme už salaše na celom Slovensku a môžem Vám povedať, že tu a na salaši pri Zvolene majú najlepšie halušky na celom Slovensku!!!
Prihláste sa pre pridanie názoru.
Posledná úprava Streda, 19 Máj 2010 17:56