Biofarma Stupava - trafte kuchárov deň Tlačiť
Farma vzdialená pol hodinky autom od Bratislavy? Čerstvé bio výrobky z mlieka a k tomu pobyt v prírode? Neodolali sme a navštívili Biofarmu pri Stupave.

Poloha

Farma patriaca majiteľovi bratislavských reštaurácií Slovak Pub a Bratislava flagship Restaurant leží približne 2,5 km za Stupavou smerom na Lozorno. Najskôr uvidíte v pravo niečo ako elektrickú rozvodňu, v tých miestach treba odbočiť doprava, odbočenie je od cesty značené. Úzka cesta vás už nepustí, asi po kilometri nájdete malé parkovisko a vstupnú bránu do areálu.

Čo tam?

Celý areál je poňatý ako život v úzkom spojení s prírodou. Tvorí ho niekoľko hospodárskych budov, pasienky, výbehy pre domáce zvieratá, reštaurácia, ihrisko, predajňa bio výrobkov. Tu všade sa návštevník môže voľne pohybovať a pocítiť tak na chvíľu pocit ozajstnej prírody. Domáce zvieratá sú buď zavreté v drevených ohradách (kôň, prasa) alebo voľne pobehuje po okolí (kozy, ovce). Vaša ratolesť tak má jedinečnú príležitosť zviera pohladiť, strčiť mu nejaký ten trs trávy, príp. šliapnuť do nejakého výkalu.
Pri prechádzke vás sprevádzajú niekedy až emotívne ladené tabule s informáciami o osudoch miestnych zvierat (ťažný kôň bez oka dožívajúci svoj dôchodok v pokoji na biofarme) alebo skoro vtipné o omyloch mestskej paničky počas návštevy farmy. Keby vaše dieťa predsa len život hospodárskych zvierat nenadchol, alebo ste tu na návšteve viac ako hodinku, majú k dispozícii aj klasické väčšie a menšie ihrisko.

Najesť sa?

Áno, ale trafiť kuchárov deň. Reštauráciu sme si nechali ako vyvrcholenie našej návštevy. Predsa len, pohyb po čerstvom vzduchu vytrávi, tak prečo neskúsiť nejakú slovenskú klasiku. Reštauráciu nájdete hneď, je to prvá budova pri vstupe do areálu. Má aj slušnú terasu v tieni stromov, takže nebol dôvod sedieť vnútri. Aj keď okrem nás bol na terase obsadený len jeden stôl, čašníčka nás zbadala až po zamávaní a asi po 15 minutách. To bolo však jej jediné zdržanie, inak bola perfektná.

Polievky kapustnicová a cesnaková boli vynikajúce. Druhý chod boli orechové šúľance a bryndzové halušky. Tu však nastalo naše sklamanie. Šúľance boli príliš rovnaké a dokonalé na to, aby boli domáce, boli rozvarené a niekoľko krát sa nám podarilo kusnúť do orechovej škrupiny. Cesto na halušky bolo dobré, zemiakové, ale bryndza sklamaním. Na oficiálnej stránke farmy sa bryndza prezentuje ako "silná bryndza", táto však tak išla maximálne okolo ovečiek. Bola riedka a dorábaná mliekom alebo smotanou.

Situáciu zachraňuje personál, konkrétne milá ryšavá slečna, ktorá sa ospravedlnila za kuchára a uistila nás, že to asi kuchár nemá svoj deň. A pridala kávu na svoj účet. Pán majiteľ, udržte si tú slečnu.

V kocke

Ak chcete svoje mestské deti nechať pričuchnúť k prírode a máte pol dňa voľno, treba farmu navštíviť. Budú očarené a štastné. Ak k tomu trafíte kuchárov deň, výlet bude dokonalý.
Fotky

© pre tojeslovensko.sk napísal juraj - všakovaké práva vyhradené!

Podpor túto recenziu na: pošli na vybrali.sme.sk
Posledná úprava Streda, 19 Máj 2010 17:56