Liviano Restaurant – menu s puncom Michelin hviezdy |
RECENZIA: Nie je to tak dávno, čo držiteľ Michelinovej hviezdy Pavel Pospíšil zvozil slovenskú gastronómiu pod čiernu zem v rozhovore pre sme.sk. Slovenským reštauráciám naložil, čo sa do nich zmestilo a tak sme boli viac ako zvedaví, ako vyzerá menu v bratislavskom Liviane, v ktorom pod dohľadom majstra Pospíšila varí jeho najlepší žiak, šéfkuchár Michal Šebela.
PolohaNa rozdiel od iných luxusných podnikov reštauráciu Liviano nenájdete v centre mesta, ale v bratislavskej Petržalke. Nachádza sa na prvom poschodí sklenenej kocky, ktorá spája prízemie dvoch výškových budov Technopolu.InteriérModerný, priestranný i útulný. Taký je interiér reštaurácie, ktorý kompenzuje menej exponovanú polohu Liviana. Veľkoryso presklená bočná stena poskytuje výhľad na malé námestie s fontánou pred budovou Technopolu. Interiéru dominuje veľký kôň s lampou na hlave. Nájdete tu kozub i veľké plátno, na ktorom môžete sledovať priamy prenos z kuchyne. Menu a la MichelianoPodobne ako v La Strade, do rúk nedostanete jedálny lístok rozsahu telefónneho zoznamu, ale sezónne menu s 9 hlavnými jedlami a 6 predjedlami, ktoré zahŕňa 2 polievky. Predpokladám, že sezónne menu je obmieňané 4 krát do roka, podľa ročného obdobia, ktoré zohľadňuje momentálnu dostupnosť čerstvých surovín.Okrem sezónneho menu si môžete vybrať aj so špecialít na tabuli, ktoré vám čašník prinesie priamo k vášmu stolu vypísané na veľkej tabuli. Priemerné ceny hlavných jedál sa v Liviane pohybujú okolo 16 EUR, pri polievkach cena nepresiahne 4 EURá. My sme sa rozhodli pre 6 chodové degustačné menu, ktoré vám podľa selfproma reštaurácie predstaví to najlepšie z chutí v Liviane. Na jeho konzumáciu si vyčleňte 2 hodiny a 30 EUR. Ak sedíte s obchodným partnerom, práve sa vám naskytla príjemná možnosť ako ho obrať o čas a gastronomický budget. Na zabitie prvého hladu sme dostali tlačenku veľkosti dvoch kociek kryštálového cukru s domácim pečeným teplým chlebom. Nasledovala husacia pečeň, karfiolová polievka s krevetou, grilovaný zubáč a zdvojený chod kačacích pŕs a teľacích líčok. Za hlavným chodom putovala sladká bodka v podobe vianočného perníka. Z predjedál bola výnimočná husacia pečienka a karfiolová polievka s krevetou. Polievka bola podávaná s módnou penou, ktorá mne osobne nič nehovorí, avšak pri intenzívnej chuti polievky som trpko oľutoval, že jej objem nepresahoval 1 deci. Z hlavných jedál boli famózne teľacie líčka na červenom víne a absolutórium si zaslúži aj vianočný perník podávaný s jahodami a čučoriedkami. Kto by čakal koláč, je na omyle. Pomenovanie zmrzlina sa k dezertu hodí lepšie. Tlačenka, kačacie prsia či zubáč chutili, no neohúrili. Degustačné menu dostalo svoje pomenovanie nielen kvôli rozsahu ponúkaných jedál, ale aj kvôli veľkosti porcií, ktoré nedosahujú veľkosť regulárnych porcií v jedálnom lístku. Po jeho skonzumovaní vás pravdepodobne nenaplní intenzívny pocit sýtosti. Prevládne skôr pocit akurátnosti či primeranosti a spomienka na zaujímavý gurmánsky zážitok. Plusy
Mínusy
V kockePríjemné prostredie, neotrelé chute, kvalitné servírovanie a čerstvé suroviny sú predpokladom nielen dobrého business obeda. Slogan „Top class. Top Cullinary“ sedí Livianu ako uliaty. Pri ďalšej návšteve však uprednostním plnohodnotné jedlo z menu, ktoré si plánujem vychutnať nekompromisne do sýtosti.PS: Niekde som počul termín „molekulárna gastronómia“. Dodnes neviem, či je názov odvodený od veľkosti porcií či technológie prípravy. © tojeslovensko.sk (panjan) - všakovaké práva vyhradené! Podporte túto recenziu na:
|
|||
Posledná úprava Pondelok, 04 Január 2010 14:12 |
Vaše hodnotenia
a porcie su ubohe nie len pri degustacnom menu ale aj vseobecne!
Bol som tam minimalne 30 krat a nikdy som nemal problem s velkostou podavanych jedal.
Toto moze napisat len ten ktory vyriekne myslienku "krevety su len pre homosexualov.!
Mrzi ma, ze pri forach pred vstupom nie su aspon 3 zakladne inteligencne otazky .
Kto neodpovie nevstupi.
OVCA by ostala za "ohradou"