Liviano Restaurant – menu s puncom Michelin hviezdy Tlačiť
RECENZIA: Nie je to tak dávno, čo držiteľ Michelinovej hviezdy Pavel Pospíšil zvozil slovenskú gastronómiu pod čiernu zem v rozhovore pre sme.sk. Slovenským reštauráciám naložil, čo sa do nich zmestilo a tak sme boli viac ako zvedaví, ako vyzerá menu v bratislavskom Liviane, v ktorom pod dohľadom majstra Pospíšila varí jeho najlepší žiak, šéfkuchár Michal Šebela.

Poloha

Na rozdiel od iných luxusných podnikov reštauráciu Liviano nenájdete v centre mesta, ale v bratislavskej Petržalke. Nachádza sa na prvom poschodí sklenenej kocky, ktorá spája prízemie dvoch výškových budov Technopolu.

Interiér



Moderný, priestranný i útulný. Taký je interiér reštaurácie, ktorý kompenzuje menej exponovanú polohu Liviana. Veľkoryso presklená bočná stena poskytuje výhľad na malé námestie s fontánou pred budovou Technopolu. Interiéru dominuje veľký kôň s lampou na hlave. Nájdete tu kozub  i veľké plátno, na ktorom môžete sledovať priamy prenos z kuchyne.
Fotky

Menu a la Micheliano

Podobne ako v La Strade, do rúk nedostanete jedálny lístok rozsahu telefónneho zoznamu, ale sezónne menu s 9 hlavnými jedlami a 6 predjedlami, ktoré zahŕňa 2 polievky. Predpokladám, že sezónne menu je obmieňané 4 krát do roka, podľa ročného obdobia, ktoré zohľadňuje momentálnu dostupnosť čerstvých surovín.

Okrem sezónneho menu si môžete vybrať aj so špecialít na tabuli, ktoré vám čašník prinesie priamo k vášmu stolu vypísané na veľkej tabuli. Priemerné ceny hlavných jedál sa v Liviane pohybujú okolo 16 EUR, pri polievkach cena nepresiahne 4 EURá.

My sme sa rozhodli pre 6 chodové degustačné menu, ktoré vám podľa selfproma reštaurácie predstaví to najlepšie z chutí v Liviane. Na jeho konzumáciu si vyčleňte 2 hodiny a 30 EUR. Ak sedíte s obchodným partnerom, práve sa vám naskytla príjemná možnosť ako ho obrať o čas a gastronomický budget.

Na zabitie prvého hladu sme dostali tlačenku veľkosti dvoch kociek kryštálového cukru s domácim pečeným teplým chlebom. Nasledovala husacia pečeň, karfiolová polievka s krevetou, grilovaný zubáč a zdvojený chod kačacích pŕs a teľacích líčok. Za hlavným chodom putovala sladká bodka v podobe vianočného perníka.
Z predjedál bola výnimočná husacia pečienka a karfiolová polievka s krevetou. Polievka bola podávaná s módnou penou, ktorá mne osobne nič nehovorí, avšak pri intenzívnej chuti polievky som trpko oľutoval, že jej objem nepresahoval 1 deci. Z hlavných jedál boli famózne teľacie líčka na červenom víne a absolutórium si zaslúži aj vianočný perník podávaný s jahodami a čučoriedkami. Kto by čakal koláč, je na omyle. Pomenovanie zmrzlina sa k dezertu hodí lepšie. Tlačenka, kačacie prsia či zubáč chutili, no neohúrili.

Degustačné menu dostalo svoje pomenovanie nielen kvôli rozsahu ponúkaných jedál, ale aj kvôli veľkosti porcií, ktoré nedosahujú veľkosť regulárnych porcií v jedálnom lístku. Po jeho skonzumovaní vás pravdepodobne nenaplní intenzívny pocit sýtosti. Prevládne skôr pocit akurátnosti či primeranosti a spomienka na zaujímavý gurmánsky zážitok.

Plusy

  • nápadité menu z čerstvých surovín. Okrem mäsa a rýb tu nájdete aj výborné rizotá či domáce cestoviny,
  • primerané ceny,
  • interiér reštaurácie,
  • dobré možnosti parkovania v tesnej blízkosti reštaurácie,

Mínusy

  • menej atraktívna poloha reštaurácie v bratislavskej Petržalke

V kocke

Príjemné prostredie, neotrelé chute, kvalitné servírovanie a čerstvé suroviny sú predpokladom nielen dobrého business obeda. Slogan „Top class. Top Cullinary“ sedí Livianu ako uliaty. Pri ďalšej návšteve však uprednostním plnohodnotné jedlo z menu, ktoré si plánujem vychutnať nekompromisne do sýtosti.

PS: Niekde som počul termín „molekulárna gastronómia“. Dodnes neviem, či je názov odvodený od veľkosti porcií či technológie prípravy.

© tojeslovensko.sk (panjan) - všakovaké práva vyhradené!

Podporte túto recenziu na: pošli na vybrali.sme.sk
Posledná úprava Pondelok, 04 Január 2010 14:12