La Strada – reštaurácia, kde menej je veľmi veľa Tlačiť
RECENZIA: Upozorňujem, že túto reštauráciu budem chváliť od začiatku do konca, napriek tomu, že nie som jej majiteľom a nedostal som ani zadarmo najesť. Kto by čakal kydanie hnoja, tak dovi...


foto: www.lastrada.sk

3 veľké plusy

Aby už úvodom bolo jasné, o čom bude reč, tak zhrniem:
  • výborné a nápadité talianske jedlá,
  • denne nový jedálny lístok,
  • príjemné ceny.

Mínusy

Na žiaden mínus sa nepamätám. Možno kratšia otváracia doba do 22h. Odchádzal som však o jedenástej, tak neviem, či otváracie hodiny na dverách neplatia alebo si „len“ vážia hostí a zdráhajú sa ich vyhodiť hlasným vykladaním stoličiek.

Poloha

Reštaurácia La Strada leží na dolnom konci Zámockej ulice v centre Bratislavy. Pri recenzii susednej vinotéky som zvozil architektúru Zámockej za jej provinčný ráz. Svoj výrok však musím korigovať nasledovne: Budovy na Zámockej ulici nevydareným spôsobom replikujú pôvodné domy, ktoré tu kedysi stáli. Preto je len dobré, že architektúru hodnú provinčného mesta na Ukrajine poľudšťuje podnik, akým je Vinotéka pod Hradom a reštaurácia La Strada.

Interiér

Interiér reštaurácie je nefajčiarsky a priestranný. Je rozdelený na kaviarenskú časť, ktorá sa nachádza pri okne a reštauračnú časť, ktorá sa tiahne pozdĺž steny. Oceňujem veľké presklené tabule, ktoré zabezpečujú dostatok svetla a kontakt s vonkajším svetom. Interiér La Strady sa nemôže porovnávať s dizajnérskymi skvostami najdrahších bratislavských reštaurácií, ale rozhodne ho možno označiť ako moderný a príjemný.

Prestieranie v reštauračnej časti je jednoduché, až kaviarenské. Zahliadol som však aj ukážkovo prestretý stôl pre 10 ľudí, za ktorý by sa nemusel hanbiť ani tuhľa pyšný Le Monde.

Filozofia

Filozofii reštaurácie La Strada budem venovať osobitú pozornosť. Obsah nasledujúcich riadkov však nebude mojim výplodom, ale z celej sily ho skopírujem z webovej stránky reštaurácie. Vyberám:
  • Denne pripravujeme čerstvé cestoviny z originál talianskej múky Farina Pasta Fresca a čerstvých žĺtok.
  • Každé ráno robíme čerstvé zemiakové gnocchi – ručne vyrábané z pečených zemiakov, polohrubej múky a žĺtok.
  • Vyrábame domáce pestá i salsy z čerstvých byliniek.
  • Čerstvé ryby berieme od dodávateľa, ktorý ich nakupuje priamo od rybárov, tzv. wild catch, t.j. divý lov, buď do sietí, alebo na udicu – z francúzskej riviéry, gréckeho stredozemného mora a Škandinávie.
  • Hostia u nás ochutnajú vynikajúce kačacie prsia z voľne chovaných kačíc, ktoré sú prikrmované kukuricou.
  • Nepoužívame žiadne polotovary a mrazenú zeleninu. Čerstvá zelenina sa u nás pripravuje osobitne, s čerstvými bylinkami, či marinovaná (pečená, dusená, blanšírovaná).

Neviem ako vy, ale ja si po prečítaní týchto riadkov predstavujem šťastné babičkine kačičky ďobkajúce na dvore sladkú kukuricu a rozkokošené tuniaky citlivo chytené na udicu niekde v priezračných vodách Škandinávie. Najlepšie však na tom celom je, že hore uvedené je pravda.

Jedlo

Okrem používania prvotriednych surovín sa La Strada hrdí aj denne aktualizovaným jedálnym lístkom. Na výber máte 10 hlavných jedál, ktoré uspokoja vašu chuť na cestoviny, rizotá, ryby či rôzne druhy mäsa. Menu dopĺňajú dve polievky, dve- tri studené predjedlá a dva dezerty. V rukách nemáte telefónny zoznam jedál premenlivej kvality, ale list papiera s delikatesami z čerstvých surovín. Darmo vám teraz napíšem, že sme ochutnali:
  • vynikajúce šťavnaté Teľacie karé s prosciuttom, mozzarellou, polentou a karamelizovanými cibuľkami (asi tak 13 EUR),
  • domáce cestoviny Stracci s hovädzou sviečkovicou, pečenými baklažánmi, cherry paradajkami, mätou a píniovými orieškami (8,90 EUR),
  • alebo výborného Grilovaného tuniaka s rukolovým šalátom (11,90 EUR),
  • či jemnučké Gratinované kačacie stehno so špenátom (tak do 10 EUR).
Nabudúce bude i tak úplne iné menu. Môžete sa však spoľahnúť, že vám bude chutiť. La Stradu sme navštívili dva krát a tak si to dovolím napísať takmer s istotou.

Udeľujem Rád zlatej varešky šéfkuchárovi, ktorý určite netrpí impotenciou nápadov častou u jeho kolegov v porovnateľne drahých reštauráciách. Ani sa tomu nečudujem, veď má prax u kuchársko-marketingovej ikony menom Jamie Oliver.

Pitie, resp. víno

Odporúčam ochutnať jednoduché suché biele víno - Pinot Grigio Le Calderare 2008 Santa Sofia (18 EUR), alebo mohutné červené víno - Cabernet Sauvignon Montes Alpha 2006 z Chille (28 EUR). Ak zvolíte jeho lacnejšieho čilského bratranca z druhého kolena za 14 EUR, nič nepokazíte.

Ceny

No neviem. Keď zohľadním veľkosť a kvalitu jedál, ceny sa mi zdajú nízke. Neviem, ako pri takomto štandarde dokážu majitelia udržať reštauráciu v čiernych číslach, každopádne držím palce, nech vydržia ešte veľmi, veľmi dlho.

Personál

Milý, úslužný, neservilný. Tak by s a dal jednou vetou pomenovať personál La Strady. Keď nám dali 50% zľavu z kapurkového kubánskeho rumu, neostalo mi nič iné, ako pánom podať ruku.

V kocke

Reštaurácia La Strada ponúka gurmánsky top za prijateľné ceny. Kvalitou a nápaditosťou svojich jedál smelo konkuruje najlepším bratislavským reštauráciám. Zachováva si však neškrobené prostredie a z finálneho účtu vás po skvelom jedle neporazí. Toto sú kvality, ktoré treba prísť oceniť.

Podporte túto recenziu na: pošli na vybrali.sme.sk

© pre tojeslovensko.sk napísal panjan - všakovaké práva vyhradené!
Posledná úprava Streda, 18 November 2009 19:05