Jánošíková koliba Terchová – nevyhnutné obžerstvo Tlačiť
RECENZIA: Skoro vždy, keď opustím Bratislavu a navštívim slovenské hory, mením aj stravovacie návyky. Podiel jedál obsahujúcich múku so zemiakmi, bryndzu, slaninu, klobásu či kyslú kapustu stúpa k hranici 100%. Štopem sa haluškami, pirohmi a šúľancami ako sviňa pred porážkou. Nepohrdnem kapustnicou, guľášom, baraninou či dobrou divinou. Výsledok je takmer vždy rovnaký. Po predĺženom víkende sa mením na veľkú bryndzovú halušku s 5 kilovou nadváhou a túžim po ozdravnom šaláte s bambusovými výhonkami. Kým však nedostanem prvý infarkt a teplomer cholesterolu nepokorí hodnotu 8 bodov, na svojich gastronomických výtrtkoch nehodlám nič meniť. Ostatne, v porovnaní s mojimi kumpánmi som v prejedaní sa skoro panic.


Poloha

Pre začiatok postačí, keď prezradím, že sa budeme baviť o Jánošíkovej kolibe. Ak idete smerom na Zázrivú, nájdete ju po pravej strane hlavnej cesty v obci Terchová, asi 300 m za odbočkou do Vrátnej doliny.

Slovo experta

Ak som v nejakej oblasti dosiahol expertnú úroveň, tak to bude račkovanie a hodnotenie tradičnej slovenskej kuchyne. Kým račkovanie mi šlo obstojne už v útlom detstve, odborníkom na slovenskú gastronómiu som sa stal až v poslednom období. Akoby až v uplynulom desaťročí podnikatelia pochopili, že Slovákom sa už zunovali motoresty Zubor a Sosna a začali budovať drevené zrubové koliby s celkom iným prístupom.

Ich architektúra je inšpirovaná tradičnými drevenicami, sú jedinečné príjemnou atmosférou a v slovenskej gastronómii predstavujú stávku na istotu, že dostanete chutné jedlo za rozumné ceny. Existuje totiž silný predpoklad, že keď majiteľ koliby investuje do jej výstavby pol milióna eur, nechce zákazníkov stratiť servírovaním pomyjí. Koncept jednotlivých kolíb je tak podobný, že prostoduchý Američan ich môže považovať za nadpriemerne vydarenú lokálnu adaptáciu franchisingového biznis modelu McDonald´s či KFC.

Môj žalúdok má na konte niekoľkonásobné viacchodové návštevy v zariadeniach podobného druhu. Bol už v Kolibe Krištof pri Banskej Bystrici, Kolibe Goral na Donovaloch, Kolibe Strachanovka v Liptovskom Jáne, Kolibe Josu v Zuberci a v Penzióne Šindlovec pri Zverovke. Dva krát si namastil držky v Kolibe Stráže pri Zvolene a v Kolibe 77 pri Vrútkach. Nevynechal ani návštevu typovo podobných reštaurácií ako Penzión Javorina v Čičmanoch, Salaš Krajinka pri Ružomberku, Chata Koliesko v Jasnej, či Salaš Dobrá Niva.

Chýba mu ešte skalp Koliby u Dobrého Pastiera v Ružomberku a Koliby v Dolnom Kubíne, čo mi však nezabráni, aby som zhodnotil Jánošíkovú kolibu v Terchovej a k jednotlivým jedlám pridal aj bodové hodnotenie ako bonus.

Jedlo a pitie

Dohodnime sa, že 5 je najlepšie hodnotenie a 1 najhoršie. Skóre ochutnaných jedál a nápojov v Jánošíkovej Kolibe bude nasledovné:
  • 10° Čapované pivo Zlatý Bažant dostáva 3 body (1 EUR/0,5l). Za priemernú známku môže moja predpojatosť voči univerzálnej chuti slovenských pív, ktorých integrovaná výroba je tak dokonale efektívna, že sa jednotlivé pivá odlišujú akurát tak dizajnom etikety.
  • 52% Bošácka Slivovica má pre mňa známku 4,5 boda (1,66 EUR/4 cl). Slivovica z Bošácej je asi najlepší slovenský, masovo vyrábaný slivkový destilát bez zbytočných farbív a esencií. Pol boda k dokonalosti jej uberá len komunistická etiketa.
  • Víno Rulandské Šedé od Mrva a Stanko v cene12,95 EUR dostáva 5 bodov a musím s radosťou konštatovať, že aj na severe Slovenska sa nájde reštaurácia, ktorá pochopila, čo je to kvalitné slovenské víno a na rozdiel od svojich bratislavských kolegýň nevystrelila jeho cenu k hranici 20 EUR za fľašku.
  • Fazuľová polievka s klobásou v cene 1,37 EUR dostáva plných 5 bodov. Hustá fazuľovica, ktorej základ tvorí poctivý vývar s údeného mäsa a klobásy je podľa môjho názoru najlepšou polievkou, ktorú v Jánošíkovej kolibe podávajú.
  • Tušiac logopedické problémy a tiaž v žalúdku, neobjednávam si vyprážaný syr s hranolkami, ale kačaciu pečeň na cesnaku s opekanými zemiakmi v cene 5,65 EUR. Je chuťovo výborná a neobsahuje žiadne R, čo jej zabezpečí hodnotenie na úrovni 4 bodov.
  • Vynikajúce Bryndzové Pirohy v cene 3,75 EUR dostávajú 5 bodov, pretože majú všetko - domáce cesto, správne oškvarenú slaninku, dávku smotany aj restovanú sladkastú cibuľku dozdobenú pórom.
  • Z ostatných jedál dávam 4 body Bryndzovým haluškám (3,29 EUR).
  • 3 body si odnášajú Slivkové knedle s tvarohom (3,19 EUR), kvôli rozvareným slivkám a mazľavejšiemu cestu.
  • Sladká bodka v podobe horúcej makovej štrúdle vám urobí dobre, pokiaľ to nebude váš šiesty chod v poradí. 
Jedlá, ktoré sme ochutnali boli zväčša výborné. Za svätokrádež však považujeme absenciu makových či orechových šúľancov v jedálnom lístku. Na spestrenie by sa hodil aj dobrý divinový či hovädzí guľáš, teľací perkelt alebo nejaká tá baranina.
Fotky

V kocke

Obsluha je milá, bodrá a pokiaľ nehovoríme o chlapoch, tak aj pekná. Ako to už pri podobných konceptoch býva, personál vás obsluhuje v tradičných krojoch, čo dotvára príjemný zážitok z návštevy. V prípade Jánošíkovej koliby sme si ho zopakovali tri krát za víkend, čo hovorí za všetko. Neostáva mi nič iné, ako vytiahnuť bambusové výhonky a pripraviť ozdravný šalát.

© pre tojeslovensko.sk napísal panjan - všakovaké práva vyhradené!

Podpor túto recenziu na: pošli na vybrali.sme.sk
Posledná úprava Streda, 31 Marec 2010 11:04